|  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #77019
 Od: 2008-2-14
 
 | Założenia: Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się ją w przypadków
 choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.
 Produkty zalecane w diecie:
 • Pieczywo jasne pszenne, czerstwe,
 • Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron,
 • Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy,
 • Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze,
 • Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
 • Ryby: dorsz, leszcz, sola, płastuga, kargulena, szczupak, sandacz,
 • Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej
 ilości,
 • Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
 • Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych
 ilościach; surowe: sałata, pomidory,
 • Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych,
 • Cukier, miód, dżemy,
 • Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt,
 • Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
 • Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką,
 • Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie,
 • Kompoty, galaretki, kisiele - wszystkie mało słodzone,
 • Słaba herbata, słaba kawa, mleko.
 
 Produkty zabronione w diecie:
 • Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
 • Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
 • Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
 • Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
 • Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź,
 sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
 • Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
 • Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
 • Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
 • Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,
 • Groch, fasola, bób, soczewica,
 • Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
 • Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
 • Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
 • Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny,
 • Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
 • Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
 • Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.
 
 
 |