

Grupa: Administrator 
Posty: 2686 #68604 Od: 2008-2-14
| Przy większości nowoczesnych sposobów odżywiania i diet można napotkac ten własnie termin - Indeks Glikemiczny( w skrócie IG). To właśnie jedząc potrawy o niskim indeksie możemy schudnąć. No dobrze, ale co to takiego? I jak go rozpoznać? Indeks glikemiczny to uszeregowanie produktów i dań pod względem tego, o ile i w jakim czasie podnoszą poziom cukru we krwi po ich zjedzeniu. W rozmaitych tabelach i zestawieniach podaje się najczęściej dane po spożyciu 50 gramów danego produktu. Im wyższa wartość IG danego produktu - tym wyższy będzie poziom cukru po jego zjedzeniu. Oznacza to, że organizm musi wytworzyć więcej insuliny, by strawić ten cukier, a więcej insuliny oznacza częstsze i silniejsze napady głodu - i tak w kółko... Przygotowanie diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym pozwala przede wszystkim na unormowanie poziomu cukru, ograniczenie produkcji insuliny, a w rezultacie - brak napadów głodu. I to sprawia, że nie tyjemy, dlatego właśnie IG pozwala zaplanować skuteczną dietę odchudzającą dla tych osó, które mimo rezygnacji z tłustych i słodkich dań nie mogą schudnąć.
Niestety, IG daje się ustalić tylko dla węglowodanów, bo ani tłuszcze, ani białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu cukru. Zdarza się też, że w różnych źródłach przy tych samych potrawach będą podane różne wartości IG. Nie nalezy się tym przejmować, chyba że różnice będą naprawdę duże - wtedy niestety, trzeba założyć, że jedno ze źródeł nie jest wiarygodne. Jednak zazwyczaj różnice są niewielkie i wynikają po prostu z różnych warunków badania. Poza tym zdarza się również, że ten sam produkt, ale w różnej postaci, ma zupełnie inny IG. Tak się ma sprawa z marchewką - ta gotowana ma znacznie wyższy IG niż surowa. Generalnie uważa się, że najzdrowsze i najmniej tuczące są produkty, których IG nie jest wyższy niż 50.
IG niektórych produktów: Cukier 70 Miód 90 Płatki kukurydziane 85 Chleb żytni razowy 58 Chleb żytni 95 Chleb biały pszenny 100 Pumpernikiel 46 Ciasta 70
Ryż biały 83 Ryż brązowy 96 Kasza manna 55 Kasza gryczana 74 Płatki owsiane 40 Gotowane ziemniaki 70 Popcorn 72
Mleko odtłuszczone 30 Jogurt naturalny 36 Mleczna czekolada 43
Winogrona 46 Wiśnie 22 Buraki 64 Marchew gotowana 47 Świeża marchewka 16 Zielony groszek 48 Fasola 29 Banany 55 Jabłka 38 Ananas 59 Arbuz 72 Brzoskwinie z puszki 52 Grejfrut 25 Morele 57 Pomarańcze 42 Śliwki 39 Truskawki 40
źródło:int |