Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DIETY » INDEKS GLIKEMICZNY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Indeks glikemiczny

  
Tabaluga71
29.02.2008 08:40:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #68604
Od: 2008-2-14
Przy większości nowoczesnych sposobów odżywiania i diet można napotkac ten własnie termin - Indeks Glikemiczny( w skrócie IG). To właśnie jedząc potrawy o niskim indeksie możemy schudnąć. No dobrze, ale co to takiego? I jak go rozpoznać?

Indeks glikemiczny to uszeregowanie produktów i dań pod względem tego, o ile i w jakim czasie podnoszą poziom cukru we krwi po ich zjedzeniu. W rozmaitych tabelach i zestawieniach podaje się najczęściej dane po spożyciu 50 gramów danego produktu. Im wyższa wartość IG danego produktu - tym wyższy będzie poziom cukru po jego zjedzeniu. Oznacza to, że organizm musi wytworzyć więcej insuliny, by strawić ten cukier, a więcej insuliny oznacza częstsze i silniejsze napady głodu - i tak w kółko... Przygotowanie diety złożonej z produktów o niskim indeksie glikemicznym pozwala przede wszystkim na unormowanie poziomu cukru, ograniczenie produkcji insuliny, a w rezultacie - brak napadów głodu. I to sprawia, że nie tyjemy, dlatego właśnie IG pozwala zaplanować skuteczną dietę odchudzającą dla tych osó, które mimo rezygnacji z tłustych i słodkich dań nie mogą schudnąć.

Niestety, IG daje się ustalić tylko dla węglowodanów, bo ani tłuszcze, ani białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu cukru. Zdarza się też, że w różnych źródłach przy tych samych potrawach będą podane różne wartości IG. Nie nalezy się tym przejmować, chyba że różnice będą naprawdę duże - wtedy niestety, trzeba założyć, że jedno ze źródeł nie jest wiarygodne. Jednak zazwyczaj różnice są niewielkie i wynikają po prostu z różnych warunków badania. Poza tym zdarza się również, że ten sam produkt, ale w różnej postaci, ma zupełnie inny IG. Tak się ma sprawa z marchewką - ta gotowana ma znacznie wyższy IG niż surowa. Generalnie uważa się, że najzdrowsze i najmniej tuczące są produkty, których IG nie jest wyższy niż 50.

IG niektórych produktów:
Cukier 70
Miód 90
Płatki kukurydziane 85
Chleb żytni razowy 58
Chleb żytni 95
Chleb biały pszenny 100
Pumpernikiel 46
Ciasta 70

Ryż biały 83
Ryż brązowy 96
Kasza manna 55
Kasza gryczana 74
Płatki owsiane 40
Gotowane ziemniaki 70
Popcorn 72

Mleko odtłuszczone 30
Jogurt naturalny 36
Mleczna czekolada 43

Winogrona 46
Wiśnie 22
Buraki 64
Marchew gotowana 47
Świeża marchewka 16
Zielony groszek 48
Fasola 29
Banany 55
Jabłka 38
Ananas 59
Arbuz 72
Brzoskwinie z puszki 52
Grejfrut 25
Morele 57
Pomarańcze 42
Śliwki 39
Truskawki 40

źródło:int
  
Electra29.04.2024 06:47:30
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DIETY » INDEKS GLIKEMICZNY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny


BanMax.com - skuteczna reklama - wymiana bannerowa Najlepsze fora w Sieci!