Szynka wieprzowa na pomarańczowo
SKŁADNIKI:
* 1,75 kg surowej szynki wieprzowej * 4 pomarańcze * po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu * szklanka słodkiego wina (najlepiej Marsala) * ćwierć kostki (5 dag) sklarowanego masła * 2 małe cebule * pół łyżeczki cząbru * liść laurowy * łyżka smalcu * kawałeczek kory cynamonu * sól

WYKONANIE:
Umytą i osuszoną szynkę zasznurować, ułożyć w garnku, zalać wystudzoną marynatą z soku wyciśniętego z pomarańczy, zagotowanego z winem, posiekaną cebulą, skórką otartą z wyszorowanej i sparzonej jednej pomarańczy i przyprawami (bez cząbru i soli). Przykryć garnek i odstawić na dobę w chłodne miejsce, co jakiś czas mięso przewracać. Potern natrzeć je solą i cząbrem i na godzinę wstawić do lodówki. Następnie ułożyć szynkę w wysmarowanej smalcem brytfannie, polać roztopionym masłem, przykryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Po 40 min podlać szynkę marynatą, znów przykryć i piec, aż będzie miękka. Podawać na zimno lub na gorąco.


  PRZEJDŹ NA FORUM