Wieprzowa rolada z suszonymi owocami
SKŁADNIKI:
* 150 g suszonych owoców * 800 g rolady wieprzowej * 1/2 łyżeczki pieprzu * 1 łyżeczka soli * 50 g rodzynek * 1 łyżeczka cukru * 2 łyżki bułki tartej * 2 łyżki masła * 2 łyżki smalcu * 1/4 litra wywaru mięsnego * 1/8 litra śmietany * 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Namoczyć na noc suszone owoce w 1/4 litra wody, krótko zagotować, po odsączeniu pokroić w kawałki. Zmieszać z rodzynkami, cukrem i bułką tartą. Rozbity płat mięsa posypać solą i pieprzem. Nadzienie z owoców położyć na środek przygotowanego płatu mięsa. Zwinąć pieczeń, owinąć nicią i związać. W brytfannie roztopić smalec w średniej temperaturze. Opiec mięso a następnie zalać je wywarem mięsnym i owocowym. Piec pod przykryciem w średniej temperaturze, obracając i polewając. Do wytopionego sosu dodać śmietanę z rozprowadzoną w niej mączką ziemniaczaną, dobrze wymieszać, zagotować i złagodzić smak dodając świeże masło. Doprawić do smaku.


  PRZEJDŹ NA FORUM