Pieczeń rzymska z pomidorami i pieczarkami
SKŁADNIKI:
* 1 czerstwa bułeczka * 75 dkg pomidorów * 50 dkg pieczarek * 3 dkg masła lub margaryny * 75 dkg siekanego mięsa wołowego * 1/2 łyżeczki suszonej bazylii * oregano * majeranku * tymianku * rozmarynu * sól * czarny pieprz * 15 dkg tartej goudy * 1 łyżka oliwy * 1/2 szklanki (10 dkg) bitej śmietany * 2 łyżki ciemnego zagęstnika * świeże listki oregano, bazylii i tymianku (do dekoracji)


WYKONANIE:
Bułkę namoczyć. Pomidory dokładnie oczyścić, umyć, poćwiartować. Oddzielić i wyrzucić ziarnka. 1/3 pomidorów pokroić w kostkę. Grzyby starannie oczyścić, umyć odsączyć i poćwiartować. Rozpuścić 10 g tłuszczu i przypiec w nim l/3 grzybów. Cebulę pokroić w kostkę. Ugnieść razem mięso, wyciśniętą bułkę, jaja oraz 3/4 suszonych przypraw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ser, podsmażone grzyby i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie wszystko ugnieść. Uformować z całości podłużną pieczeń. Foremkę natrzeć oliwą, włożyć doń pieczeń. Foremkę zamknąć w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Piec przez około 45 minut. Pozostałe ćwiartki pomidorów przepołowić. Podgrzać resztę tłuszczu i mocno przysmażyć pozostałe grzyby wolno mieszając. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Dodać resztę przypraw, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczeń wyjąć z piekarnika, podawać do spożycia na gorąco. Tłuszcz pozostały po pieczeniu zmieszać z 1/4 litra wody i śmietany. Przecedzić przez sito, zagotować i zmieszać z zagęstnikiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać pieczeń rzymską udekorowaną świeżymi przyprawami.


  PRZEJDŹ NA FORUM