Zapiekanka ziemniaczana |
Czas przygotowania: 25 min Porcja: 230 kcal Na 4 porcje * 4 ziemniaki * 2 pomidory * strąk czerwonej papryki * 4 jajka * 30 dag boczku lub kiełbasy * 15 dag żółtego sera * sól, pieprz * bazylia, oregano Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, pokrój na plastry. Sparz pomidory i obierz ze skóry. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paseczki. Na oleju usmaż pokrojony w grubą kostkę boczek lub kiełbasę. Dodaj ziemniaki, podsmaż razem. Przewróć na drugą stronę, na ziemniakach ułóż paski papryki i plastry pomidorów, posyp bazylią i oregano. Chwilę podsmaż, wbij jajka (żółtka powinny być w całości), oprósz solą, pieprzem, posyp serem. Smaż kilka minut na małym ogniu (ponakłuwaj białka, by się szybko ścięły). |