ZAWIJANE KOTLETY Z SEREM I SZYNKĄ
Przygotowanie: 20 min

Smażenie: 15 min

Trudność: łatwe


Składniki
• 4 plastry schabu (grubość ok. 1 cm)
• 4 plastry szynki
• ok. 15 dkg sera mozarella
• ok. 15 dkg sera gouda
• sól, pieprz
• 1 jajko
• bułka tarta
• mąka
• olej do smażenia

Etapy przygotowania

1. Schab bardzo mocno rozbić. Najlepiej na desce połozyć folię, na to plaster schabu i przykryć folią. Zapobiega to ewentualnemu uszkodzeniu mięsa przy rozbijaniu. Ma być cieniutkie jak mgiełka.

2. Rozbite plastry posolic i popieprzyć z dwóch stron. Na każdym położyć plaster szynki tak by jej brzegi nie wystawały poza schab.

3. Na środek każdego plastra schabu z szynką położyć starte i wymieszane sery. Podałam że ma być ok. 30 dkg. (to zależy od wielkości plastrów schabu. Dobrze jest jak sera jest dużo.

4. Każdy z plastrów złożyć w kwadraty (najpierw boki do środka, a potem góra i dół.

5. Układać składaniem do spodu.

6. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.

7. Usmażyć na złoto (powoli na małym ogniu by ser zdążył się rozpuścić).

źródło kuchnia.onet.pl


  PRZEJDŹ NA FORUM