Schab w sosie czosnkowo - serowym z pieczarkami
Przygotowanie: 15-20 minut

Smażenie: kilka minut

Duszenie: do godzinki

Trudność: łatwe


Składniki

• 4 kotleciki schabowe bez kości
• 25 dag pieczarek
• 10 dag sera żółtego
• 4 ząbki czosnku
• 2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy)
• pół szklanki gęstej śmietany
• mąka
• kilka łyżek oleju
• sól, pieprz
• posiekana zieleninka (natka pietruszki, szczypiorek)

Etapy przygotowania

1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy.

2. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. godzinki, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.

3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z ciepłym sosem.

4. Podajemy schab z ziemniakami, ryżem, posypujemy porcje posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego !

źródło kuchnia.onet.pl


  PRZEJDŹ NA FORUM