Mleczna droga do raka
Nadmiar wapnia może zwiększać ryzyko powstania nowotworu.

Do takich niepokojących wniosków doszli amerykańscy badacze, analizując wyniki doświadczenia z udziałem niemal 21 tys. mężczyzn. Okazało się, że ilość zjadanego wapnia (szczególnie w produktach mlecznych) jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. W przypadku osób, które zjadały średnio więcej niż pięć potraw mlecznych dziennie, ryzyko wystąpienia nowotworu było o 34% większe niż u tych, u których mleko gościło na stole najwyżej raz na dwa dni. Naukowcy analizujący te wyniki uważają, że wapń hamuje produkcję najbardziej aktywnej formy witaminy D. Uważa się ją za czynnik przeciwdziałający rakowi prostaty. Autorzy badania sądzą, że ich odkrycie ma duże znaczenie, zwłaszcza w świetle entuzjastycznej promocji spożycia wapnia i dodawania go do wielu produktów żywnościowych.


  PRZEJDŹ NA FORUM