Witaminy w pastylkach mogą skrócić życie
Zażywane przez miliony ludzi witaminy w tabletkach, które mają uzupełniać dietę w cenne składniki, mogą zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci - ostrzegają duńscy naukowcy. U zdrowych osób niszczą one naturalną odporność organizmu. Badacze zastrzegają, że problem dotyczy jedynie sztucznych preparatów. Dobre dla zdrowia są za to witaminy w owocach i warzywach.

Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego przebadali aż 230 tysięcy osób. I wyliczyli, że zażywanie przeciwutleniaczy zawartych w tzw. witaminowych suplementach diety zwiększa ryzyko śmierci aż o 16 procent.

Badacze nie znaleźli też żadnych przekonujących dowodów, że którykolwiek z suplementów przyczynił się do przedłużenia życia.

Naukowcy podkreślają jednak, że same witaminy wcale nie szkodzą zdrowiu - pod warunkiem, że są naturalne. Antyoksydanty, w tym witaminy A, E, C, beta-karoten i selen, usuwają bowiem powstające w organizmie w drodze przemian metabolicznych wolne rodniki tlenu, wywołujące choroby. Jednak te sztuczne - zdaniem duńskich naukowców - powodują kłopoty z systemem odpornościowym.

Wniosek? Zamiast faszerować się kolorowymi pastylkami, lepiej częściej sięgać po prawdziwe owoce i warzywa.


źr.dziennik.pl


  PRZEJDŹ NA FORUM