Selerem i papryką w alzheimera
Składnik chemiczny występujący w selerze i zielonej papryce może osłabić objawy schorzeń mózgu takich jak choroba Alzheimera.
Już wcześniej było wiadomo, że luteolina ma właściwości moczopędne, ochronne dla wątroby, zmniejszające stężenie chole­sterolu i lipidów w surowicy krwi oraz przeciwalergiczne. Nie jest też nowością informacja o przeciwzapalnym działaniu tej substancji. Teraz pojawiła się jednak nadzieja na wykorzystanie tych efektów w leczeniu chorób mózgu.

Naukowcy z amerykańskiego University of Illinois obserwowali działanie luteoliny na mózg myszy. Okazało się, że zmniejsza ona stany zapalne wywoływane przez toksyny pochodzenia bakteryjnego oraz blokuje reakcje komórek, w normalnych warunkach prowadzące do powstania stanu zapalnego. Badacze przypuszczają, że w odpowiednich dawkach luteolina może być stosowana do leczenia pacjentów ze stanami zapalnymi mózgu występującymi przy takich chorobach jak alzheimer czy choroba Creutzfeldta-Jacoba.
Źródło : ROL


  PRZEJDŹ NA FORUM