Faworki (chrust) |
![]() Składniki: Czas przygotow. 2 godz. Ciasto: 300 g maki, 6 zoltek, 2 lyzki cukru pudru, 3 lyzki smietany, 2 lyzki masla, 1 lyzka spirytusu, sol. Inne: ok. 1 kg smalcu do smazenia, cukier puder do posypania faworkow, maka do posypania. Wykonanie: 1. Make wsypac do miski, dodac smietane, maslo, zoltka, szczypte soli, cukier puder i spirytus. Wymieszac wszystkie skladniki, zagniesc ciasto i wybic drewnianym walkiem. Odstawic na 1 godz do lodowki. 2. Na desce oproszonej maka rozwalkowac ciasto na grubosc 2 mm, pokroic w paski szerokosci 3 cm i dlugosci 10-15 cm. Kazdy pasek przeciac w srodku wzdluz na dlugosc 5-6 cm i przez to naciecie przewinac koniec paska. 3. W duzym, plaskim garnku rozgrzac smalec. Wrzucic na probke 1 faworek. Jesli szybko wyplynie na wierzch i zrumieni sie na jasnozloty kolor, mozna smazyc pozostale. W przeciwnym wypadku mocniej podgrzac smalec. Smazyc po kilka faworkow i po lekkim zrumienieniu z jednej strony, odwrocic widelcem na druga strone. 4. Wyjmowac lyzka cedzakowa, ukladac na papierowych serwetkach. Po osaczeniu z tluszczu gorace faworki posypac przez sitko cukrem pudrem. ródło:int |