Makowiec
Składniki

Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 całe jajka 1/2 kostki margaryny(około 110g)1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru pudru 5-6 jajek
odrobina(ok 1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
1 łyżka dżemu 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej około 1/2 kg maku rodzynki i olejek migdałowy tłuszcz do posmarowania blachy



Sposób przyrządzenia

Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy na przemian jajka i mąkę (przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną).Rozprowadzamy równomiernie na wysmarowanej tłuszczem blasze.Masa makowa:
Namoczony we wrzątku mak i margarynę przepuszczamy przez maszynkę.Do przepuszczonego przez maszynkę maku z margaryną dodajemy cukier, jedno żółtko i ucieramy. następnie dodajemy pozostałe żółtka, kakao i bułkę tartą i ucieramy dalej. Dodajemy rodzynki i olejek i ucieramy dalej. Białka ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie dodajemy do masy.Przygotowaną masę makową rozkładamy równomiernie na cieście.Pieczemy w gorącym piekarniku przez 45-60 min.
Przygotowany placek studzimy i polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!




  PRZEJDŹ NA FORUM