Zdrowie z czekolady |
Najnowsze badania potwierdzają, że zawarte w czekoladzie substancje dodają nam zdrowia i sił! Skutecznie wzmacnia nasz układ krążenia Po zjedzeniu 3-4 kostek słabnie aktywność płytek krwi. Wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, co zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Podnosi odporność i zatrzymuje młodość Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi - substancji, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, uszkadzającymi komórki, przyspieszającymi procesy starzenia oraz zmniejszającymi odporność. Dodaje wigoru oraz poprawia humor Podnosi bowiem poziom serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. A dzięki dużej dawce łatwo przyswajalnych węglowodanów, lepiej pracuje nasz mózg i mamy więcej energii. Zwalcza próchnicę Znajdująca się w łusce ziarna kakaowego substancja niszczy bakterie powodujące próchnicę. Spośród wszystkich słodyczy jest najzdrowsza, nawet dla zębów! |