Sprawdź czego Ci brakuje... |
- Kruchość włosów - może ją powodować brak wapnia. Jedz więcej warzyw liściastych, nabiału, fasoli, orzechów i nasion. - Kruche paznokcie i włosy, ziemista cera - w organizmie brakuje żelaza, ważnego składnika hemoglobiny, która stanowi budulec czerwonych krwinek. Źródła żelaza to czerwone mięso, zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona, kiełki pszenicy, suszone morele, pokrzywa i szczaw. - Słabe, rozdwajające się włosy i paznokcie - mogą świadczyć o braku krzemu. Występuje on we włóknach roślinnych i zbożach. - Słabe i często przetłuszczające się włosy - to pewnie wynik braku witaminy H (biotyny). Poszukaj jej w mleku, serze, brązowym ryżu. - Sucha, łuszcząca się, napięta skóra, czasem też wypadanie włosów, wypryski - skórze brakuje niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm używa do natłuszczania naskórka, tkanek i błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe znajdziesz w nasionach lnu, dyni, słonecznika, orzechach, soi i tofu. - Szara, zwiotczała skóra, trudno gojące się wypryski - mogą świadczyć o niedoborze witaminy A, która ma silne działanie wzmacniające, regeneruje komórki naskórka, pobudza je do szybszej odnowy. Znajdziesz ją w żółtych owocach i warzywach, tłuszczach zwierzęcych, żółtku. - Blada, przezroczysta i zmęczona cera - brakuje ci kwasu foliowego. Znjadziesz go w zielonych warzywach, drożdżach, fasoli i grochu. - Ziemista, szara cera - jej kolor może zależeć od witaminy B6, która potrzebna jest do produkcji czerwonych krwinek. Znajdziesz ją w bananach, wątrobie, rybach i orzechach. - Odwodniona, słaba, zwiotczała skóra - może świadczyć o niedoborze witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami powodującymi jej przedwczesne starzenie. Jej naturalne źródła: tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona, ziarna zbóż, ciemnozielone warzywa. - Skłonność do pękania naczynek, siniaków, cieni pod oczami - prawdopodobnie brakuje ci witaminy K, niezbędnej do prawidłowego krzepnięcia krwi. Wystepuje z zielonych warzywach, jajach, olejach i jogurcie. - Zajady, popękana skóra w kącikach ust, kruchość włosów i paznokci - mogą świadczyć o niedoborze witaminy B2. Poszukaj jej w nasionach zbóż, drożdżach, wątrobie i rybach. - Zapalenie skóry, wykwity alergiczne - mogą być wynikiem niedoboru witaminy B3. Dużo tej witaminy jest w roślinach strączkowych, orzeszkach ziemnych, podrobach, drobiu i rybach, awokado i suszonych owocach. - Trudno gojące się ranki i wypryski, nasilający się trądzik - to efekt braku witaminy B5 oraz cynku. Szukaj ich w drożdżach piwnych, żółtkach, rybach, zbożach, suszonej fasoli, owocach morza i czarnej fasoli. - Trądzik, infekcje bakteryjne - być może w organizmie brakuje siarki, która stosowana jest w maściach pomagających też na łuszczycę, świerzb i wypryski. Jaja, mięso, ryby, mleko, czosnek, kapusta i cebula to naturalne źródła siarki. - Przetłuszczająca się skóra i włosy, trądzik, wysypki skórne - prawdopodobnie to brak miedzi powoduje zaburzenia w pracy gruczołów łojowych. Miedź występuje w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych. |