Pary nie do pary
Warto wiedziec, że w naszej świadomości funkcjonują często błędne przekonania:

1.Pieczywo i plastik

Często przechowujemy pieczywo w plastikowych pojemnikach, a to bardzo niedobrze.
Na chlebie zamkniętym w plastikowym pojemniku bardzo szybko rozmnaża się pleśń. Pieczywo wygląda świeżo lecz może być pokryte zarodnikami pleśni. Jedzenie tak przechowywanego pieczywa może zwiększać ryzyko zachorowań na raka.
Pieczywo powinno się przechowywać w drewnianym lub metalowym pojemniku - dłużej zachowuje świeżość i nie traci swoich wlaściwości odżywczych.



2.Wędliny i plastikowa folia

Złym nawykiem jest też przechowywanie wędlin w foliowych woreczkach, w które zostaly zapakowane w sklepie. Po 2 dniach wędlina tak przechowywana często zmienia kolor i robi się na niej śliski nalot, nie mówiąc o tym, że może się w niej wytworzyć jad kiiłbasiany.
Wyroby wędliniarskie najlepiej przechowywać w pergaminie lub folii aluminiowej.



3.Herbata i cytryna

Cytryna to cenne źródło witaminy C, ale nie w herbacie, a to za sprawą teiny, która osłabia działanie witaminy C. A przecież pierwsze co, to podczas przeziębienia myślimy o herbatce z cytrynką, lepiej sięgnąć wtedy po owoce i warzywa, będące źródłem witaminy C.

4.Antybiotyki i mleko

Nigdy nie popijajmy antybiotyków mlekiem, mleko zawiera wapń, który wchodzi w rekacje z niektórymi antybiotykami, tworząc nierozpuszczalne w wodzie sole wapniowe. Wtedy lek wchłania się tylko częściowo lub jest zupełnie wydalany.
Antybiotyki najlepiej popijać wodą. Miedzy zażyciem leku a piciem mleka powinna być 2 godzinna przerwa.

5.Soki i leki

Soki i leki to też niezbyt dobre zestawienie. Szczególnie grejpfrutowy i pomarańczowy należy omijać, zawieraja bowiem substancje, które hamują rozkład leków w organizmie, a to może powodowac nawet 5 krotnie wzrost ich stężenia we krwi, a dalej zaburzenia rytmu serca, bóle głowy, spadek ciśnienia, w rzadkich przypadkach nawet śmierć.
Między spożywaniem soku a zażyciem leku powinna być 4 godzinna przerwa.



6.Herabta i żelazo

Przy niedokrwistosci, preparatów żelaża nie należy popijacćherbatą i kawą. Nigdy nie należy też zażywać żelaza równocześnie z witaminą E.

7.Pomidor i ogorek

Połączenie pomidor i ogórek zielony choć bardzo smaczne to niezdrowe. Sok wydzielany przez ogórki neutralizuje zawartą w pomidorach witaminę C.


  PRZEJDŹ NA FORUM