Wielkanocne przysmaki |
WIELKANOCNE PTASIE GNIAZDKA Jaja przepiórcze na bagietce z kiełkami Składniki na 6 porcji • 18 jajeczek przepiórczych • 1 mała makrela wędzona • 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku • 1 bagietka • kiełki lucerny, listki sałaty Etapy przygotowania 1. Jajka przepiórcze obmyć i ugotować na twardo (ok 4 min) i obrać ze skorupek. 2. Makrelę obrać po czym zmielić i wymieszać z majonezem, musztardą i papryką. Bagietkę pokroić prostopadle na kromeczki grubości ok 2 cm. Smarować każdą kromkę masą, na środku układać jajeczka (2-3 w zależności od wielkości przekroju bagietki) a dookoła kiełki , które ładnie lepią się do pasty. Zamiast pasty mozna użyć np. majonezu z chrzanem. Gniazdka ułozyć na listkach sałaty. ![]() |