Wielkanocne przysmaki |
ZIELONE UFO-JAJA ![]() Składniki na 4 porcje • 8 jaj ugotowanych na twardo • 1 duże awokado (dojrzałe!!) • 2 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy • sok z pół cytryny • pół szklanki drobno siekanych orzechów włoskich • sól i pieprz czarny do smaku • szczypiorek i kukurydza z puszki do dekoracji Ugotowane na twardo jaja kroimy na połówki (wzdłuż) i wyjmujemy do miseczki żółtka. Dodajemy dojrzały miąsz z 1 awokado - skrapiamy cytryną by nie sczerniał. rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy blenderem. Do masy dodajemy majonez, musztardę połowę orzechów i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Napełniamy połówki jaj masą , połowę jaja posypujemy orzechami, a na drugiej połówce robimy oczka z kukurydzy i czułki ze szczypiorku. Układamy na półmisku . Jest miłym i zdrowym akcentem świątecznego stołu szczególnie dla małych biesiadników. |