Wielkanocne przysmaki |
Jajka pysznie faszerowane![]() Składniki • 10 jajek • 1 opakowanie serka twarogowego cebulowego lub czosnkowego • 10 dag szynki konserwowej • 2-3 ogórki konserwowe • kilka rzodkiewek • 1 mała cebula • 2-3 kawałki papryki konserwowej • ewentualnie drobny szczypiorek • majonez "Babuni" • sól, pieprz • odrobina cukru • Do dekoracji: sałata i natka pietruszki Etapy przygotowania 1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przepołowić i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać serek twarogowy i wyrobić widelcem na gładką masę. 2. Cebule bardzo drobno posiekać. Szynkę, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy jajecznej. Ponownie dokładnie wymieszać. Posiekać drobno szczypiorek. Połączyć z masą. Dodać kilka łyżek majonezu (około 2-3), sól, pieprz do smaku, oraz odrobinę cukru i ponownie dokładnie wymieszać. Schłodzić. 3. Następnie układać łyżką w wydrążonych jajkach. Na koniec ułożyć jajka na półmisku, na liściach sałaty, udekorować "ślimaczkami" z majonezu i np. zieloną pietruszką. Smacznego!!! |