Wielkanocne przysmaki |
Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym![]() Składniki na 4 porcje: • kurczak o wadze ok. 2 kg • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • garść grubo posiekanej zielonej pietruszki • 4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką • 2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane • 2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane • 4 czerwone cebule, obrane • 2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół • dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany • łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego • oliwa • 2 łyżki cukru • 6 łyżek octu balsamicznego Etapy przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości. 2. Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos – w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku. 3. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby tak przyrządzonego kurczaka można było podać z czymś innym niż zasmażany makaron lub ryż gotowany w wodzie albo na parze. Smacznego! |