Wielkanocne przysmaki |
Wyjątkowa polędwica wieprzowa Składniki na 4 porcje • 1 łyżka ziaren białego pieprzu • 1 łyżka ziaren kolendry • 4 1/2 łyżki mielonego cynamonu • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • 1 łyżeczka mielonych goździków • 3 1/2 łyżki niesłodzonego kakao • 4 łyżki soli morskiej, najlepiej szarej • 2 polędwice wieprzowe (okolo 1/2 kg każda) • Oliwa z oliwek Etapy przygotowania 1. Oczywiście ten kto nie ma czasu, albo nie chce się bawić z przyprawami, może pominąć pierwszy etap przygotowań i użyć zmielonych już produktów. Ten kto ma czas i ochote najpierw musi wykonać mieszankę przypraw w bardziej pracochłonny sposób. Na rozgrzanej patelni trzeba prażyć ziarna białego pieprzu i kolendry aż do momentu kiedy zaczną pękać. Następnie dokładnie należy je zmielić, utłuc, rozdrobnić według sobie znanego sposobu i połączyć je z resztą przypraw włącznie z kakao i solą. 2. Polędwice proszę oczyścić z kawałków tłuszczu i błony. Następnie dokładnie natrzyj mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Potrzebna nam będzie tylko część proszku, resztę można przechowywać do trzech miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku. 3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i kiedy już jest naprawdę gorąca, wyłóż na nią kawałki mięsa i smaż z każdej strony aż do mocnego zbrązowienia (około 2 minuty z każdej możliwej strony). Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C piecz kawałki mięsa przez około 20-30 minut, albo do momentu aż będą zupełnie gotowe w środku. Odczekaj 10 minut zanim zaczniesz kroić polędwice na porcje. Danie jest naprawdę zaskakująco smaczne i robi wrażenie. Dobre jest podane z sałatą z cytrusowym winegretem. |