Wielkanocne przysmaki |
Jajka marynowane "kolorowe" ![]() Składniki • Proporcje na 6 jajek (3 czerwone i 3 żółte) Czerwone: • 1 szkl. wywaru z buraków czerwonych, 2 liście laurowe, • 5 goździków, 1 łyżka cukru, 100 ml czerwonego octu winnego • 1 łyżeczka soli. Żółte: • 1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka curry w proszku, 2 liście laurowe, • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 5 goździków, 2 łyżki sosu sojowego, • 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 100 ml jasnego octu winnego Etapy przygotowania 1. Czerwone: gotujemy wywar z buraków lub używamy koncentratu barszczu, dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i po ostudzeniu wkładamy ugotowane jajka (również schłodzone), obrane ze skorupek na co najmniej 12 godzin. Żółte robimy identycznie, czyli do schłodzonego wywaru z 1/2 l wody i reszty składników wkładamy jajka bez skorupek na co najmniej 12 godzin. |