Wielkanocne przysmaki |
Babka czekoladowo-orzechowa Składniki na 10 porcji • 20 dag mąki • 15 dag masła • 15 dag orzechów laskowych • 4 jaja • 15 dag cukru • 10 dag czekolady deserowej • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • aromat rumowy Poncz: • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • łyżka spirytusu lub rumu Do dekoracji: • gotowa polewa czekoladowa Etapy przygotowania 1. Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni. 2. Do mąki dodać proszek, miękki tłuszcz, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać. Następnie dodać aromat, czekoladę i orzechy. 3. Ciasto wyłożyć do formy na babkę. Piec 60 minut w temp. 170-180 st. C. 4. Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol. 5. Upieczone ciasto po 10 minutach nasączyć ponczem. 6. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami laskowymi. |