Wielkanocne przysmaki |
Mazurek migdałowy ![]() Składniki na 12 porcji • 10 dag migdałów • 7 żółtek • 1/2 szklanki cukru • 4 białka • 10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego • 1/2 łyżeczki cynamonu • skórka otarta z pomarańczy • masło i cukier do blachy • migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji • gotowy lukier Etapy przygotowania 1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać. 3. Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. 4. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami. |