Wielkanocne przysmaki |
Mazurek wielkanocny Składniki • CIASTO • 2 i pół szklanki mąki krupczatki • 3/4 szklanki cukru • 250 g margaryny Kasia • 4 żółtka • 4 łyżki mleka • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • kilka kropli aromatu migdałowego • MASA • puszka mleka skondensowanego słodzonego • powidła śliwkowe lub dżem niskosłodzony • 100 g orzechów włoskich • DO DEKORACJI • płatki migdałowe Etapy przygotowania 1. Z tej ilości składników wychodzą dwa mazurki upieczone w tortownicy. Najpierw należy ugotować puszkę mleka. Puszka powinna być całkowicie zakryta wodą i musi się gotować na małym ogniu ok. trzy godziny. Mleko przed otwarciem należy dobrze wystudzić. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem, posiekać z margaryną, dodać mleko, żółtka i aromat, a potem szybko zagnieść ciasto. 3. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, następnie wylepić nim natłuszczoną formę tortownicy, formując niewysoki brzeg. Ciasto piec w 200 stopiniach ok. 25 minut. 4. Upieczone ciasto posmarować cienko powidłami, posypać pokrojonymi orzechami, posmarować masą z puszki, a na koniec posypać płatkami migdałów. |