Wielkanocne przysmaki

Mazurek wielkanocny




Składniki

• CIASTO

• 2 i pół szklanki mąki krupczatki

• 3/4 szklanki cukru

• 250 g margaryny Kasia

• 4 żółtka

• 4 łyżki mleka

• płaska łyżeczka proszku do pieczenia

• kilka kropli aromatu migdałowego

• MASA

• puszka mleka skondensowanego słodzonego

• powidła śliwkowe lub dżem niskosłodzony

• 100 g orzechów włoskich

• DO DEKORACJI

• płatki migdałowe


Etapy przygotowania

1. Z tej ilości składników wychodzą dwa mazurki upieczone w tortownicy. Najpierw należy ugotować puszkę mleka. Puszka powinna być całkowicie zakryta wodą i musi się gotować na małym ogniu ok. trzy godziny. Mleko przed otwarciem należy dobrze wystudzić.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem, posiekać z margaryną, dodać mleko, żółtka i aromat, a potem szybko zagnieść ciasto.

3. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, następnie wylepić nim natłuszczoną formę tortownicy, formując niewysoki brzeg. Ciasto piec w 200 stopiniach ok. 25 minut.

4. Upieczone ciasto posmarować cienko powidłami, posypać pokrojonymi orzechami, posmarować masą z puszki, a na koniec posypać płatkami migdałów.


  PRZEJDŹ NA FORUM