Wielkanocne przysmaki

Kokosowe cudo




Składniki na 25 porcji

• 20 dag mąki krupczatki

• 20 dag masła

• 1 duże lub 2 małe jajka

• 5 dag cukru pudru

• pół łyżeczki proszku



• kokosowa beza:



• 7 białek

• 1 opakowanie cukru wanilinowego

• 20 dag cukru pudru

• 20 dag kokosu


Etapy przygotowania

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, tak by się dokładnie połączyło. Dużą prostokątną blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na dno i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, stopniowo dodawać 20 dag cukru pudru, a na koniec wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na ciasto i wysuszyć przez około godzinę w 120 stopniach C.

3. Na wierch można zrobić polewę czekoladową i udekorować ciasto fantazyjnymi „esami – floresami” Smacznego!!!

Wszystkie przepisy pochodzą z int.


  PRZEJDŹ NA FORUM