Wielkanocne przysmaki |
Kokosowe cudo ![]() Składniki na 25 porcji • 20 dag mąki krupczatki • 20 dag masła • 1 duże lub 2 małe jajka • 5 dag cukru pudru • pół łyżeczki proszku • kokosowa beza: • 7 białek • 1 opakowanie cukru wanilinowego • 20 dag cukru pudru • 20 dag kokosu Etapy przygotowania 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, tak by się dokładnie połączyło. Dużą prostokątną blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na dno i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. 2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, stopniowo dodawać 20 dag cukru pudru, a na koniec wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na ciasto i wysuszyć przez około godzinę w 120 stopniach C. 3. Na wierch można zrobić polewę czekoladową i udekorować ciasto fantazyjnymi „esami – floresami” Smacznego!!! Wszystkie przepisy pochodzą z int. |