Wielkanocne przysmaki |
PĄCZKI - TZW. DONUTY Składniki • 250 g mąki • 250 ml. ciepłego mleka • 20 g miękkiego masła • 80 g cukru • 1 jajko • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 proszek do pieczenia • szczypta soli • olej do smażenia • cukier puder do posypania lub jak kto woli: lukier, polewa Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszać. Ja to robię w malakserze. 2. Wyciskarką do donutów nakładać pączki na rozgrzany tłuszcz. Jak ktoś nie ma takiego urządzonka to można kłaść łyżką (wtedy będą miały klasyczny kształt) 3. Usmażone układac na ręcznik papierowy, celem odsączenia tłuszczu. 4. Posypać cukrem pudrem. Ja osobićie wolę maczane w lukrze i obtaczane w kokosie (jak na zdjęciu). LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru, kilka kropli mleka, kropla soku z cytryny. Wymieszać i już! SMACZNEGO!!!!!! |