PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI |
NALEŚNIKI MAŚLANE Z JABŁKAMI Przepis na około 7 grubych naleśników. Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 500 ml maślanki 125 ml wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki cynamonu 3 jabłka Jajka, maślankę, wodę, cukier, szczyptę soli i cynamon dokładnie razem mieszamy. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników i mieszamy do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy (najlepiej mechanicznie). Gotowe ciasto odstawiamy na min 30 min do lodówki. Jabłka obieramy i kropimy na średniej wielkości plasterki i dodajemy do ciasta. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażymy naleśniki. Można je posmarować dżemem albo jeść same. Zawsze smakują wyśmienicie :-) źródło;int |