PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI
NALEŚNIKI MAŚLANE Z JABŁKAMI

Przepis na około 7 grubych naleśników.

Składniki:

25 dag mąki
2 jajka
500 ml maślanki
125 ml wody
3 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki cynamonu
3 jabłka
Jajka, maślankę, wodę, cukier, szczyptę soli i cynamon dokładnie razem mieszamy. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników i mieszamy do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy (najlepiej mechanicznie). Gotowe ciasto odstawiamy na min 30 min do lodówki.

Jabłka obieramy i kropimy na średniej wielkości plasterki i dodajemy do ciasta. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażymy naleśniki.

Można je posmarować dżemem albo jeść same. Zawsze smakują wyśmienicie :-)


źródło;int


  PRZEJDŹ NA FORUM