RACUCHY DROŻDŻOWE
Wypróbowany wielokrotnie przepis na słodką, ciepłą kolację. Wskazówka dla osób z alergią pokarmową - nie zawiera mleka.

Składniki:

2 szkl. maki pszennej
1 1/4 szkl. wody
3 jaja
1/3 szkl. cukru
2 dkg drożdży
cukier waniliowy
bakalie lub owoce
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie z cukrem. Dodajemy mąkę, jaja i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy obsypane lekko mąką rodzynki lub skórkę pomarańczową i mieszamy.

Racuchy smażymy na gorącym oleju i podajemy z cukrem pudrem lub konfiturą.

Zamiast rodzynków lub skórki pomarańczowej można dodać do ciasta pokrojone owoce. Ja często robię racuchy z jabłkami i bananami, jak też i z owocami sezonowymi.


źródło:int


  PRZEJDŹ NA FORUM