RACUCHY DROŻDŻOWE |
Wypróbowany wielokrotnie przepis na słodką, ciepłą kolację. Wskazówka dla osób z alergią pokarmową - nie zawiera mleka. Składniki: 2 szkl. maki pszennej 1 1/4 szkl. wody 3 jaja 1/3 szkl. cukru 2 dkg drożdży cukier waniliowy bakalie lub owoce Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie z cukrem. Dodajemy mąkę, jaja i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy obsypane lekko mąką rodzynki lub skórkę pomarańczową i mieszamy. Racuchy smażymy na gorącym oleju i podajemy z cukrem pudrem lub konfiturą. Zamiast rodzynków lub skórki pomarańczowej można dodać do ciasta pokrojone owoce. Ja często robię racuchy z jabłkami i bananami, jak też i z owocami sezonowymi. źródło:int |