Przyprawy ziołowe. |
Nie unikaj przypraw! Wiele z nich jak np. Pieprz, papryka, chrzan – pieką tylko w ustach, a ich rolę dla przewodu pokarmowego trudno przecenić! ANYŻ; Pobudza wydzielanie błon śluzowych w gardle, krtani i tchawicy, poprawia pracę przewodu pokarmowego; działa pobudzająco na mózg, system nerwowy, można używać do wypieków pierników i ciast. BAZYLIA; przyspiesza trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmów, wzmacnia system nerwowy i serce, dodawana do sosów pizzy, jaj. CZARNUSZKA; ma właściwości moczopędne, pobudza trawienie żołądka, pomocna jest w leczeniu schorzeń reumatycznych, dodawana do marynowanych ogórków, może być też posypana na kromkę chleba. CZĄBER; Przyspiesza trawienie, poprawia przyswajanie pokarmu, koi nerwy; niezastąpiona przy potrawach z grochu i fasoli. CZOSNEK; poprawia wydolność naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, zalecany w przypadku cukrzycy, zawrotów głowy, zaników pamięci, osłabienia wydolności psychicznej, leczy schorzenia płuc i dróg oddechowych, działa bakteriobójczo, skraca czas gojenia się ran; używany z mlekiem i miodem, rozdrobniony na chlebie z masłem. ESTRAGON; wzmacnia żołądek, skutecznie zwalcza nieżyt układu trawiennego; używany do zup i sosów. KMINEK; poprawia czynności serca i systemu nerwowego, poprawia trawienie, jest moczopędny; dodawany do pieczywa, twarogu, serów - podnosi sprawnność organizmu i poprawia smak potraw. KOLENDRA; wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, poprawia apetyt, hamuje nadmierny rozwój bakterii; dodawany do ciasta kapusty i grochu. MAJERANEK; pobudza trawienie żołądka, działa przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego; dodawany do zup. PAPRYKA; podrażnia przewód pokarmowy wzmagając wydzielanie śliny. Dodawana do sosów. TYMIANEK; pobudza czynności przewodu pokarmowego, działa dezynfekująco, uspakaja układ nerwowy - dodawany do zup sosów, pizzy. źródło:int |