Jajecznica a la Cote-d'Or
Składniki:

-5 jaj
-1/2 pomidorka
-cebulka
-czosnek
-olej roślinny
-śmietanka
-curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:

na patelnie wlewamy trochę oleju, wrzucamy cebulkę pokrajaną w piórka oraz bardzo drobno posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu, bierzemy ok 3/4 łyżki curry ( UWAGA ! w sklepach mamy kilka rodzajów mieszanek curry, ja osobiście do jajecznic dodaję tą najłagodniejszą ) i rozpuszczamy w oleju, razem smażymy, aż cebulka się zeszkli ( UWAGA ! należy pamiętać aby nie przypalić czosnku i curry, bo zgoszknieje jak kobieta na starość ), następnie dodajemy posiekanego obranego ze skórki pomidora razem z sokiem i pestkami ( mi tam one nie przeszkadzają ) i dusimy do całkowitego rozpadnięcia pomidora, solimy, pieprzymy, wbijamy jajka, gdy jeszcze całość się nie zcieła bierzemy w dłoń zioła prowansalskie ( UWAGA ! w dużych ilościach to się od nich wymiotować chce, najlepiej do tego przepisu wziąć trochę większą szczyptę ) i rozcieramy w dłoniach do jajecznicy, mieszamy, dodajemy śmietankę i czekamy aż nadmiar płynów odparuje i jajka się zetną.

Życzę smacznego.


  PRZEJDŹ NA FORUM