Wegański bigosik
Pragnę zaprezentować Wam, naszą domową wersję "bigosu", jest w 100% roślinny, a smakuje nawet zatwardziałym mięsożercom...

Aby przygotować bigosik będziemy potrzebowali:

1 kg białej kapusty
1 czerwona papryka (zielona, żółta, pomarańczowa też mogą być)
1 kostka wędzonego tofu (ok. 200 - 250 g)
100 ml oliwy z oliwek
Ok. 3 łyżki stołowe mąki z cieciorki, lub zwykłej białej (razowa może się zbrylić, no chyba że macie chapati flour)
1 słoiczek 200 ml. przetartych pomidorów, ewentualnie koncentrat wtedy mniej ok. ½ słoiczka
Do przyprawienia liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, asafetyda (ewentualnie cebula lub czosnek)

Przygotowanie:
Kapustę wymyć pokroić (dość drobno, ale bez przesady), wrzucić na wrzątek tak aby w nim nie pływała. Dodać liść laurowy 1 – 2 listki nie więcej (gdyż zawierają dość dużo goryczki) oraz 5 – 6 ziarenek ziela angielskiego, przykryć, gotować ok. 20 min na średnim ogniu. Kiedy kapustka z przyprawami się gotuje, paprykę płuczemy , wykrawamy nasiona, następnie kroimy w kostkę o średnicy ok. 1 cm, można w paski jak kto woli. Wędzone tofu kroimy w kosteczkę i razem z papryką i przecierem pomidorowym dodajemy do kapusty, solimy do smaku ile kto lubi i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 -7 min.
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania złocistego koloru i orzechowego aromatu, w trakcie mieszania dodajemy szczyptę asafetydy i pieprz by wydobyć ich aromat. Gotową zasmażkę łączymy z naszą kapustką i bigosik gotowy.

Porady:
Kapusta gotowana krócej jest bardziej chrupka (i ta w naszym domu króluje), natomiast gotowana dłużej bardziej się rozgotowuje przypominając klasyczny bigos.

Asafetyda – jest przyprawą przypominającą swym aromatem, cebulę czy czosnek, moim zdaniem gdzieś tak po środku…
Dlaczego asafetyda, spożywanie jej na diecie wegańskiej, a nawet wegetariańskiej jest znacznie korzystniejsze dla organizmu, ze względu na brak właściwości antybiotycznych. Cebula, a zwłaszcza czosnek, spożywane w większych ilościach, mogą niszczyć florę bakteryjną odpowiedzialna za syntezę witaminy B12. Poza tym przyprawa ta doskonale reguluje i tonizuje układ pokarmowy.
Dawni jogini w swych posiłkach używali wyłącznie asafetydę, twierdząc że cebula i czosnek, wprowadzają do organizmu pasję, zaburzającą równowagę energii i przeszkadzającą w kontemplacji.


  PRZEJDŹ NA FORUM