Zupa czosnkowa |
Oto przepis na zupę czosnkową: - bulion warzywny - odrobina oleju - mnóstwo czosnku - pokrojona czerstwa bulka lub 2 kromki lekko czerstwego chleba (pszenno-żytni) - 1-2 jajka Na oleju chwilkę podgrzać czosnek, by chwycił jego aromat, przełożyć to do bulionu, dodać pieczywo, przyprawy. Pieczywo rozpuści się i świetnie zagęsci zupę. Nie trzeba mąki. Ciekawy daje efekt. Na samym końcu można dodać też dobrze rozbełtane jajko(lub 2), po czym od razu ściągnąć zupe z gazu, by jajka nie ścięły się, można nawet zmiksować. Jajka dodają zupie aksamitności. Można też zetrzec troche żółtego sera. W taki sam sposób można zrobić zupę cebulową, tyle ze cebulkę zeszklić na oleju. Ale reszta ta sama. |