Gulasz |
Gdy mamy kawałek mięsa, który nie bardzo nadaje się na kotlety czy do upieczenia – wtedy najprościej pokroić go na kawałeczki i zrobić gulasz. Praktycznie na gulasz nadaje się każde mięso, nawet drobiowe. Ja robię gulasz z ziemniakami – dzięki którym ma on ciekawszy smak i konsystencję. Najpierw kroję mięso na kawałki o średnicy nie większej niż 3 cm i obsypuję przyprawami: może być vegetta, do tego troszkę tymianku, znacznie więcej majeranku, sproszkowaną paprykę, szczyptę cynamonu, minimalną ilość drobno posiekanego czosnku i drobno posiekana cebulę. Mieszam kawałki mięsa z tymi składnikami i pozostawiam co najmniej na godzinę – można też i na cała noc. Na głęboką patelnię lub do rondla wlewam olej lub smalec i na dobrze rozgrzanym tłuszczu przesmażam kawałki mięsa tak, aby się ładnie przyrumieniły. Następnie wsypuję pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej obsmażam, na dużym ogniu, mieszając, aby mięso i ziemniaki nie przywarły do patelni. Gdy ziemniaki też już są podrumienione, wlewam bulion lub zimną wodę w takiej ilości, żeby przykryła składniki i czekam aż zawrze. Wtedy zmniejszam ogień, przykrywam patelnię pokrywką i pozostawiam na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wspaniale smakuje z pieczywem i na przykład z kiszonym ogórkiem. |