Kurczak w cieście
Udka i pałki kurczaka najpierw moczymy w mleku,
po godzinie wyjmujemy, osuszamy, solimy i pieprzymy
– można użyć do przyprawienia ziół,
które lubimy, ja na przykład bardzo chętnie
do każdego kurczaka dodaję curry.

Robimy ciasto: 20 dkg mąki łączę z dwoma żółtkami,
2 łyżkami oleju, i dodaję wody,
aby ciasto nie było za gęste,
na koniec łączę z ubitą z białek pianą –
ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany
– można wsypać szczyptę curry,
które nada ciastu ciekawy aromat
i piękny złoty kolor.

Rozgrzewamy w rondlu lub wysokiej patelni
tyle tłuszczu, aby kurczak był w nim
zanurzony przynajmniej do połowy
– nazywa się to smażenie w głębokim tłuszczu.

Przed obtoczeniem kawałków kurczaka w cieście
obsypuje je mąką (aby ciasto w czasie smażenia nie spływało)
i wkładamy na rozgrzany tłuszcz,
smażymy na złoto z obydwu stron.


  PRZEJDŹ NA FORUM