Klopsiki
Klopsiki są daniem bardzo lubianym przez dzieci,
bo nie trzema gryźć mięsa,
jest też daniem dietetycznym ,
gdyż mięso gotujemy a nie smażymy.

Przygotowujemy podobnie jak na mielone kotlety
– a więc musi być mielone mięso,
może być wieprzowo-wołowe, cielęce a nawet indycze.

Zmielone mięso łączymy z całym jajkiem
(jedno jajko na ¼ kg mięsa),
wymoczoną i odciśniętą bułeczką,
posiekaną lub suszoną natką pietruszki,
solimy, pieprzymy,
można dosypać też szczyptę cynamonu.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką
i ukręcamy z niego małe kuleczki
o średnicy nie większej niż 3 cm.

Wrzucamy na gotujący się wywar z jarzyn
– gotujemy nie dłużej niż 10 minut.

Na podstawie wywaru można do klopsików
zrobić sos: śmietanowy, musztardowy, chrzanowy… kto co lubi.


  PRZEJDŹ NA FORUM