Kolorowe kapelusiki |
To urocza i smaczna przekąska. Wybieramy pieczarki średniej wielkości, odcinamy nóżki, wydrążamy środki i pieczemy w piekarniku kilkanaście minut, a po ostudzeniu wypełniamy pastą. Proponuję na bazie sera twarogowego zrobić pasty w różnych kolorach, wtedy efekt wizualny będzie wspaniały. A więc do sera, który łączymy ze śmietaną lub oliwką dodajemy posiekaną cebulkę, pieprz i sól – to będzie pasta biała. Gdy dodamy do twarogu koncentrat pomidorowy – otrzymamy pastę czerwoną. Zielony kolor pasty uzyskamy, mieszając twaróg ze zmiażdżonym avocado. A piękny złoty kolor pasty otrzymamy, gdy do twarogu dosypiemy kurkumy. Można te maleńkie miseczki z pieczarek, wypełnione różnokolorowymi pastami przybrać jeszcze paseczkami zielonej, czerwonej i żółtej papryki oraz oliwkami. To będzie dzieło nie tylko kulinarne, ale i plastyczne! |