Ryba na złoto
Kurkuma jest bardzo ciekawą przyprawą
– smak i zapach ma bardzo delikatny,
wyczuwalny tylko dla wysublimowanych podniebień,
a potrawie daje piękny złoty kolor,
.
Kurkuma ma właściwości zdrowotne,
wspaniale działa na wątrobę i woreczek żółciowy
– wiele mikstur robionych jest
właśnie na bazie kurkumy.

Zatem ryba ugotowana w sosie z kurkumy
jest niewątpliwie daniem zdrowym a nawet dietetycznym.

Najpierw rybę morską sprawiamy,
dzielimy na dzwonka, oprószamy solą,
skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy kurkumą,
zostawiamy na godzinę.

Jeśli kupiliśmy cała rybę, to radzę z głowy i płetw
ugotować rosół, który wykorzystamy do zrobienia sosu.

W rondelku dusimy na maśle
pokrojoną w paseczki pietruszkę,
którą posypujemy zmielonym kminkiem.

Pietruszkę zalewamy rosołem z ryby lub szklanką bulionu
i dosypujemy sporą ilość kurkumy oraz mielonego kminku,
zagęszczamy kwaśną śmietaną.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy dzwonka ryby
i na średnim ogniu gotujemy 15 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM