Ryba na złoto |
Kurkuma jest bardzo ciekawą przyprawą – smak i zapach ma bardzo delikatny, wyczuwalny tylko dla wysublimowanych podniebień, a potrawie daje piękny złoty kolor, . Kurkuma ma właściwości zdrowotne, wspaniale działa na wątrobę i woreczek żółciowy – wiele mikstur robionych jest właśnie na bazie kurkumy. Zatem ryba ugotowana w sosie z kurkumy jest niewątpliwie daniem zdrowym a nawet dietetycznym. Najpierw rybę morską sprawiamy, dzielimy na dzwonka, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy kurkumą, zostawiamy na godzinę. Jeśli kupiliśmy cała rybę, to radzę z głowy i płetw ugotować rosół, który wykorzystamy do zrobienia sosu. W rondelku dusimy na maśle pokrojoną w paseczki pietruszkę, którą posypujemy zmielonym kminkiem. Pietruszkę zalewamy rosołem z ryby lub szklanką bulionu i dosypujemy sporą ilość kurkumy oraz mielonego kminku, zagęszczamy kwaśną śmietaną. Do tak przygotowanego sosu wkładamy dzwonka ryby i na średnim ogniu gotujemy 15 minut. |