Mazurek biszkoptowy |
Składniki: 20 dag mąki 4 jaja szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag powideł śliwkowych kilka gotowych lukrów w różnych kolorach gotowa polewa o smaku czekolady mlecznej drażetki tłuszcz 1. Jajka ubić z cukrem pudrem na parze na białą puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. 2. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto i piec około 30 min. w temperaturze 180 stopni. 3. Wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na trzy cienkie placki, przełożyć powidłami śliwkowymi, docisnąć. Pokroić na niewielkie kwadraty. 4. Kwadraty oblać kolorowymi lukrami oraz polewą czekoladową, odstawić do zastygnięcia. Udekorować drażetkami, orzechami, żelkami lub kawałkami galaretek owocowych. |