Mazurek a la pleśniak |
Składniki: 2 szklanki mąki 25 dag masła 2 żółtka 4 białka szklanka cukru szczypta soli słoik dżemu z czarnej porzeczki lub z wiśni 2 łyżki kakao orzechy w lukrze (tzw. kamyczki) tłuszcz 1. Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, szczyptę soli i połowę cukru, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. 2. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną formę. Posmarować dżemem. Drugą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. 3. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao, zetrzeć na tarce na pianę. Piec godzinę w temperaturze 180°C. 4. Gotowy mazurek udekorować orzechami w lukrze. |