Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

1 kg ziemniaków

0,5 l śmietany

1 główka czosnku

0,5 l mleka

przyprawy: vegeta, pieprz ziołowy, papryka ser żółty ( do posypania)

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w talarki i przełożyć do misy - posypać vegetą i pozostałymi przyprawami oraz częścią wyciśniętego czosnku, wymieszać. Wlać mleko do garnka, dodać vegetę i przyprawy oraz pozostałą część wyciśniętego czosnku. Przełożyć do mleka ziemniaki z misy i zagotować. W chwili, gdy mleko zacznie się gotować dolać do niego śmietanę i pozostawić na ogniu jeszcze 3 minutki. Przelać wszystko do naczynia żaroodpornego tak, aby ziemniaki pływały w mleku. Piec w temp. od 150 do 180 stopni około 1 godziny, ( jeżeli ziemniaki będą wcześniej miękkie to wyjąć). Po upieczeniu posypać wszystko tartym żółtym serem.


  PRZEJDŹ NA FORUM