Wielkanocne przysmaki
Pascha wielkanocna II



Składniki:
500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
3 żółtka
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
130ml słodkiej śmietany 30- 36%
130g masła
50g migdałów
50g rodzynek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Twaróg zmielić dwukrotnie.
Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 min. Masa powinna trochę zgęstnieć.
Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godz.
Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.





  PRZEJDŹ NA FORUM