Wielkanocne przysmaki
Ciasto migdałowe z pomarańczą



Składniki:
Spód:


• 50 g mąki pszennej
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 250 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych, zmielonych na proszek
• 200 g cukru
• 250 g miękkiego masła
• 1 pełna łyżka startej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa, zewnętrzna część)
• 4 jajka

Wierzch:


• 50 g białej czekolady, roztopionej
• 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
• 50 g płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni


Przygotowanie:

Formę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać przez sito. Migdały zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką oraz z cukrem.
Do misy miksera włożyć miękkie masło i skórkę z pomarańczy. Miksować przez 1 minutę, następnie dodawać po jednym jajku, miksując do całkowitego połączenia się składników po każdym dodanym jajku (miksowałam przez około 3 minuty po każdym jajku).
Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, zmiksować. Dodać drugą połowę i zmiksować na jednolitą masę.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić ciasto w formie do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę roztopić i wymieszać ze śmietanką kremową. Rozsmarować na cieście, posypać zrumienionymi migdałami.


  PRZEJDŹ NA FORUM