Wielkanocne przysmaki |
Ciasto migdałowe z pomarańczą Składniki: Spód: • 50 g mąki pszennej • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 250 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych, zmielonych na proszek • 200 g cukru • 250 g miękkiego masła • 1 pełna łyżka startej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa, zewnętrzna część) • 4 jajka Wierzch: • 50 g białej czekolady, roztopionej • 3 łyżki śmietanki kremowej 30% • 50 g płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni Przygotowanie: Formę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać przez sito. Migdały zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką oraz z cukrem. Do misy miksera włożyć miękkie masło i skórkę z pomarańczy. Miksować przez 1 minutę, następnie dodawać po jednym jajku, miksując do całkowitego połączenia się składników po każdym dodanym jajku (miksowałam przez około 3 minuty po każdym jajku). Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, zmiksować. Dodać drugą połowę i zmiksować na jednolitą masę. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić ciasto w formie do całkowitego ostudzenia. Czekoladę roztopić i wymieszać ze śmietanką kremową. Rozsmarować na cieście, posypać zrumienionymi migdałami. |