Wielkanocne przysmaki |
Kaczka w pomarańczach![]() Składniki, 4 porcje: • 1 kaczka o wadze 2,5 kg*, sprawiona, bez podrobów, może być mrożona • 5 łyżek sosu rybnego • około 1/2 łyżki soli morskiej • 1/2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu • 50 g imbiru, obranego i drobno startego • 1 łyżeczka płatków chili (lub chili w proszku lub pieprzu cayenne) • 5 gwiazdek anyżu • 2 świeże pomarańcze + ewentualnie dodatkowa do dekoracji • 1 gałązka trawy cytrynowej (można pominąć jeśli mamy problem z kupieniem, choć przed świętami jest w wielu sklepach) • 1 szklanka soku pomarańczowego * jeśli kaczka waży więcej lub mniej należy dostosować czas pieczenia i ewentualnie ilość niektórych składników np. soli, imbiru Dodatki: • sos z suszonymi śliwkami (przepis poniżej) • ryż z tartym jabłkiem (przepis poniżej) • opcjonalnie - sałatka ze świeżego ogórka Przygotowanie: Kaczkę mrożoną rozmrozić, przez noc w lodówce lub szybciej w gorącej wodzie jeśli jest zapakowana w worek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W czasie gdy pieczemy kaczkę można przygotować dodatki. Kaczkę osuszyć, skórkę na piersiach ponacinać nożem, polać sosem rybnym (2 łyżki wlać do środka, 3 na wierzch), nasmarować solą, pieprzem, tartym imbirem, płatkami chili. Do środka włożyć pokrojoną na cząstki 1 pomarańczę (razem ze skórką), anyż oraz wcisnąć gałązkę trawy cytrynowej. Kaczkę ułożyć na kratce w brytfance, piersiami do góry (ponacinaną skórką do góry), osłonić skrzydełka kawałkiem folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Kaczkę wyjąć, nie wyłączać piekarnika. Zdjąć kaczkę z kratki (można np. włożyć gumowe rękawice), zlać cały wytopiony tłuszcz wraz z szumowinami do rondelka. Ułożyć kaczkę z powrotem w brytfance, na kratce, zdjąć folię ze skrzydełek, do blaszki wlać sok pomarańczowy i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 1 godzinę. W tym czasie kaczkę polewać (3 razy) powstałym w brytfance sokiem + kilkoma łyżkami zlanego do rondelka tłuszczu (klarownego, bez szumowin). Po dwóch godzinach pieczenia kaczkę wyjąć (nie wyłączać piekarnika), zdjąć z kratki i włożyć z powrotem do blaszki układając kaczkę bezpośrednio w formie. Znów polać jak poprzednio, do brytfanki włożyć cząstki świeżej pomarańczy, wstawić z powrotem do piekarnika piec przez 1 godzinę. Gdy wierzch kaczki będzie już dobrze zrumieniony można położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej. W 3 godzinie pieczenia również polewać kaczkę 3 - 4 razy sokiem z brytfanki + kilkoma łyżkami wytopionego klarownego tłuszczu. Dodać jeszcze 20 - 25 minut pieczenia. Resztę tłuszczu można wykorzystać do podsmażenia ziemniaków. Kaczkę wyjąć z piekarnika i ułożyć na półmisku, odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło, obłożyć pieczonymi pomarańczami i/lub świeżymi, polać sosem z brytfanki, podawać. Kaczkę pociąć specjalnymi nożycami do drobiu, podawać z ryżem i sosem z suszonych śliwek, ewentualnie z sałatką z ogórka. Sos z suszonymi śliwkami: • 1 szklanka suszonych śliwek • 1 szklanka sake (lub białego wina lub 1/2 szklanki i 1/2 szklanki soku pomarańczowego) • 50 g cukru • 50 g wody • 2 łyżki powideł śliwkowych • 1 łyżka startego świeżego imbiru • 1/2 gwiazdki anyżu • 2/3 szklanki soku pomarańczowego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki kakao • sok z 1/2 cytryny Śliwki zalać sake i odstawić (na godzinę lub dłużej jeśli mamy czas). Dodać wodę i cukier, zagotować. Dodać powidła śliwkowe, starty imbir, anyż, sok pomarańczowy. Gotować przez około 10 minut aż śliwki zmiękną a sos trochę zgęstnieje. Na koniec rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i kakao w 1 łyżce zimnej wody, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Dodać sok z cytryny. Sos powinien być odpowiednio gęsty. Ryż z tartym jabłkiem: • 200 g ryżu (np. do sushi) • 1/2 jabłka • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki posiekanego szczypiorku Ryż ugotować jak na opakowaniu, doprawić solą w razie potrzeby. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało i dodać do ryżu razem ze szczypiorkiem, wymieszać. ![]() |