Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami
Przygotowanie: ok. 30 minut

Pieczenie: 50 min.

Trudność: łatwe


Składniki

•jedna szklanka cukru

•cztery jajka

•dwie szklanki mąki

•łyżeczka sody

•dwie łyżeczki proszku do pieczenia

•trzy łyżeczki cynamonu

•pięć jabłek

•2/3 szklanki oleju

•10 dkg posiekanych orzechów włoskich

•5 dkg migdałów


Etapy przygotowania

1. Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.

2. Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.

3. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.

4. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.

5. Ciasto zawsze się udaje, pięknie pachnie podczas pieczenia. Najbardziej lubię na ciepło, z filiżanką herbaty cynamonowej.


  PRZEJDŹ NA FORUM