Pasta z mango i piersi kurzej
Podchodziłam do tego przepisu z wielką nieufnością, pomimo zapewnień znajomych, że to pychota. Wyobraźnia nie układała składników w harmonijny smak. Tymczasem danie okazuje się naprawdę pyszne i zaskakująco delikatne w smaku. Spróbujcie.

Składniki:
- 2/3 opak. makaronu typu penne (rigatoni),
- 1 pierś kurza (ok. 300g),
- 1 zielona papryka,
- 1 mango,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżeczki świeżego, posiekanego imbiru,
- sól, biały pieprz,
- 1 opak. (200 g) śmietany 22%,
- oliwa,
- zielona pietruszka,
- sok z cytryny.

Jak przyrządzić?
1) Pierś kury kroimy w kostkę (bok nie dłuższy niż 2 cm). Paprykę kroimy w cienkie podłużne plasterki, cebulę w cienkie krążki, mango w kostkę. Czosnek i imbir rozdrabniamy.

2) Makaron gotujemy tak jak zwykle.

3) Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy mięso i obsmażamy ok. 10 min. ( tak długo, by było naprawdę usmażone). Zdejmujemy je na talerz, a na patelnię wrzucamy paprykę. Chwilę później cebulę i smażymy, aż składniki staną się szkliste. Dodajemy imbir i czosnek. Dokładamy mango, całość mieszamy i smażymy tak długo, aż mango się rozpadnie na patelni. Jeśli owoc jest dojrzały, proces ten nastąpi szybko.

4) Dodajemy po trochu śmietanę i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Wkładamy usmażone wcześniej mięso. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg własnego uznania. Chwilę jeszcze podgrzewamy, aby wszystkie smaki zmieszały się ze sobą.

5) Dodajemy ugotowany w międzyczasie makaron. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

Jak podawać?
Od razu po przygotowaniu. Najlepiej bezpośrednio z patelni pojedyncze porcje. Posypane natką pietruszki.


  PRZEJDŹ NA FORUM