Grupa: Administrator
Posty: 2935 #102767 Od: 2008-2-14
| SKŁADNIKI: • 1 tabliczka gorzkiej czekolady • 2 polędwiczki wieprzowe • 100 g liści szpinaku • 5– 6 pomidorków koktajlowych do dekoracji • 50 g orzechów włoskich • 3 ząbki czosnku • 4 łyżki śmietanki • 2 łyżki oliwy truflowej • 200 ml czerwonego wina • 2 łyżki octu balsamicznego • świeża mięta • sól, pieprz, oliwa • 50 ml wywaru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: • Polędwiczki wieprzowe marynujemy w pieprzu i soli z każdej strony. • Wlewamy oliwę na rozgrzaną patelnię i smażymy polędwiczki na złoty kolor. • Przekładamy na blachę z pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10– 15 minut. • Do rozgrzanego garnka wlewamy wino, dodajemy posiekany czosnek, wywar i gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy objętości. • Do wina dodajemy pokruszoną czekoladę i posiekane orzechy włoskie, dolewamy oliwy truflowej i octu balsamicznego. • Na koniec doprawiamy śmietanką i jeszcze chwilę gotujemy. • Na oliwie przesmażamy do zeszklenia dwa rozgniecione ząbki czosnku, dodajemy całe liście szpinaku, obsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. • Wyjmujemy polędwiczki z pieca, kroimy na desce na grube plastry. • Kładziemy na talerzu podsmażone liście szpinaku, na to plastry polędwiczki, polewamy wszystko sosem.
_________________ Dawniej ludzie wiedzieli mało, ale to "mało" poruszało do głębi ich serca. Dzisiaj ludzie wiedzą wiele, ale to "wiele" porusza ich tylko powierzchownie i karykaturalnie. |