

Grupa: Administrator 
Posty: 2935 #80109 Od: 2008-2-14
| Niektóre diety preferują tłuste jedzenie, zatem golonkę pieczoną w piwie według tych diet można zaliczyć do zdrowego pożywienia.
Najpierw golonkę obsypujemy solą, pieprzem i ziołami: trochę majeranku, tymianku, może być szczypta cynamonu i imbiru – pozwalamy jej w tych przyprawach poleżeć co najmniej godzinkę.
Następnie wkładamy golonkę do brytfanki, zalewamy piwem do połowy i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy, aż będzie miękka i pięknie przyrumieniona, nie zapominając, żeby co jakiś czas polewać golonkę piwem, a właściwie sosem, bo w trakcie pieczenia wytapia się z niej tłuszcz, który łączy się z podlanym piwem, tworząc oryginalny w smaku, goryczkowaty sosik.
Do golonki można podać groch z kapustą, kiszone ogórki, a najwspanialej smakuje z chrzanem. _________________ Dawniej ludzie wiedzieli mało, ale to "mało" poruszało do głębi ich serca. Dzisiaj ludzie wiedzą wiele, ale to "wiele" porusza ich tylko powierzchownie i karykaturalnie. |