Grupa: Administrator
Posty: 2686 #119287 Od: 2008-2-14
| Zdrowie dziecka, także tego jeszcze nie narodzonego, jest dla rodziców największym skarbem. Dlatego już od pierwszych dni jego życia czyli od poczęcia warto zrobić wszystko, aby zapewnić mu najlepsze warunki do rozwoju.
Wady układu nerwowego takie jak bezmózgowie i rozszczep kręgosłupa są jednymi z najczęstszych i najpoważniejszych wad wrodzonych. Powstają one, gdy układ nerwowy dziecka w pierwszych tygodniach ciąży nie rozwija się prawidłowo.
Chociaż mechanizm zaburzeń rozwoju układu nerwowego dziecka nie został do końca poznany, naukowe badania medyczne wykazały, że kwas foliowy – witamina z grupy witamin B, zapobiega 70% wad cewy nerwowej. Kwas foliowy pomaga w budowie zdrowych komórek, dlatego też kobieta, która może zajść w ciążę, powinna zażywać codziennie 0,4 mg tej witaminy. Wady cewy nerwowej powstają dwa do czterech tygodni po zapłodnieniu, gdy większość kobiet nie zdaje sobie jeszcze sprawy z tego, że spodziewa się dziecka. Dlatego przyszła mama powinna rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego co najmniej 4 tygodnie przed zajściem w ciążę i kontynuować przez całą ciążę. Kwas foliowy w żywności występuje w formie naturalnej w postaci folianów, a bogate w nie produkty to warzywa zielonoliściaste (kapusta, brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior), rośliny strączkowe (fasola szparagowa, groch, soja) oraz cytrusy (pomarańcze i sok pomarańczowy). Jednak przeciętne spożycie folianów w żywności jest na tyle niskie, że osiągnięcie odpowiedniego poziomu tej witaminy w organizmie wyłącznie poprzez modyfikację diety jest trudne do osiągnięcia. Dodatkowo foliany łatwo ulegają rozkładowi pod wpływem promieni słonecznych i wysokiej temperatury, np. w trakcie gotowania. Dlatego też niezbędne jest dodatkowe przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 0,4 mg dziennie. W odróżnieniu od folianów, kwas foliowy, zawarty w tabletkach to syntetyczna forma witaminy, nie ulegająca rozkładowi i łatwo przyswajalna przez organizm.
Dla większości kobiet wystarczające jest spożywanie produktów bogatych w foliany i codzienne zażywanie 0,4 mg kwasu foliowego. Natomiast kobiety, które urodziły już dziecko z wadą układu nerwowego lub u których taka wada wystąpiła w rodzinie, potrzebują większej dawki kwasu foliowego - 4 mg dziennie co najmniej miesiąc przed ciążą i w pierwszych miesiącach ciąży, ponieważ istnieje większe ryzyko wystąpienia podobnej wady u dziecka. Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i jego nadmiar wydalany jest z moczem, dlatego też nie ma niebezpieczeństwa przedawkowania go. Zażywany w profilaktycznej dawce 0,4 mg dziennie nie wywołuje żadnych efektów ubocznych i może być stosowany nawet przez wiele lat tak, jak inne witaminy. Jednak długotrwałe stosowanie tej witaminy w dawce leczniczej (większej niż 1 mg dziennie) wymaga nadzoru lekarza.
Dla kobiet, które nie myślą jeszcze o ciąży, a rozpoczęły aktywne życie seksualnie, codzienne zażywanie kwasu foliowego jest bardzo ważne, ponieważ trzeba pamiętać, że większość ciąż w Polsce jest nieplanowana. Warto więc zwiększyć szanse swojego dziecka na zdrowie – jeść produkty bogate w foliany oraz zażywać codziennie kwas foliowy w dawce 0,4 mg co najmniej 4 tygodnie przed poczęciem i przez całą ciążę.
Udowodniono także, że kwas foliowy ma znaczenie w zapobieganiu poronieniom oraz innym poważnym wadom wrodzonym, takim jak wady serca.
źródło:int |