Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POGADUSZKI » ZWYCZAJE I TRADYCJE WIELKANOCNE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

ZWYCZAJE I TRADYCJE WIELKANOCNE

  
Tabaluga71
26.02.2008 11:14:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66919
Od: 2008-2-14
Palemki na szczęście
Wielki Tydzień zaczyna się Niedzielą Palmową. Kiedyś nazywano ją kwietną lub wierzbną. Palemki – rózgi wierzbowe, gałązki bukszpanu, malin, porzeczek – ozdabiano kwiatkami, mchem, ziołami, kolorowymi piórkami. Po poświeceniu palemki biło się nią lekko domowników, by zapewnić im szczęście na cały rok. Połkniecie jednej poświeconej bazi wróżyło zdrowie i bogactwo. Zatknięte za obraz lub włożone do wazonów palemki chroniły mieszkanie przed nieszczęściem i złośliwością sąsiadów.

Świąteczne porządki
Przed Wielkanocą robimy wielkie świąteczne porządki nie tylko po to, by mieszkanie lśniło czystością. Porządki mają także symboliczne znaczenie – wymiatamy z mieszkania zimę, a wraz z nią wszelkie zło i choroby.

Topienie Judasza
Kolejnym ważnym dniem Wielkiego Tygodnia jest Wielka Środa. Młodzież, zwłaszcza chłopcy, topili tego dnia Judasza. Ze słomy i starych ubrań robiono wielka kukłę, którą następnie wleczono na łańcuchach po całej okolicy. Przy drodze ustawiali się gapie, którzy okładali kukłę kijami. Na koniec wrzucano „zdrajcę” do stawu lub bagienka. Wymierzanej w ten sposób sprawiedliwości stawało się zadość.

Wielkie grzechotanie
Kiedy milkły kościelne dzwony, rozlegał się dźwięk kołatek. Obyczaj ten był okazja do urządzania psot. Młodzież biegała po mieście z grzechotkami, hałasując i strasząc przechodniów. Do dziś zachował się zwyczaj obdarowywania dzieci w Wielkim Tygodniu grzechotkami.

Pogrzeb żuru
Ostatnie dwa dni postu były wielkim przygotowaniem do święta. W te dni robiono „pogrzeb żuru” – potrawy spożywanej przez cały post., Kiedy więc zbliżał się czas radości i zabawy, sagany żuru wylewano na ziemię.

Wieszanie śledzia
W równie widowiskowy sposób rozstawano się też ze śledziem – kolejnym symbolem wielkiego postu. Z wielką radością i satysfakcją „wieszano” go, czyli przybijano rybę do drzewa. W ten sposób karano śledzia za to, że przez sześć niedziel „wyganiał” z jadłospisu mięso.

Święconka
Wielka Sobota była dniem radosnego oczekiwania. Koniecznie należało tego dnia poświęcić koszyczek (a wielki kosz) z jedzeniem. Nie mogło w nim zabraknąć baranka (symbolu Chrystusa Zmartwychwstałego), mięsa i wędlin (na znak, że kończy się post). Święcono też chrzan, – bo „gorycz męki Pańskiej i śmierci została zwyciężona przez słodycz zmartwychwstania”, masło – oznakę dobrobytu – i jajka – symbol narodzenia. Święconkę jadło się następnego dnia, po rezurekcji. Tego dnia święcono też wodę.

Specjalnie dla dziewcząt
Uwaga dziewczyny, – jeżeli w Wielką Sobotę obmyjecie twarz w wodzie, w której gotowały się jajka na święconkę, to znikną piegi i inne mankamenty urody!

Wielka Niedziela – dzień radości
W Wielką Niedzielę poranny huk petard i dźwięk dzwonów miał obudzić śpiących w Tatrach rycerzy, poruszyć zatwardziałe serca skąpców i złośliwych sąsiadów. Po rezurekcji zasiadano do świątecznego śniadania. Najpierw dzielono się jajkiem. Na stole nie mogło zabraknąć baby wielkanocnej i dziada, – czyli mazurka.

Lany poniedziałek
Lany poniedziałek, śmigus-dyngus, święto lejka – to zabawa, którą wszyscy doskonałe znamy. Oblewać można było wszystkich i wszędzie. Zmoczone tego dnia panny miały większe szanse na zamążpójście. A jeśli któraś się obraziła – to nieprędko znalazła męża. Wykupić się można było od oblewania pisanką – stąd każda panna starała się, by jej kraszanka była najpiękniejsza. Chłopak, wręczając tego dnia pannie pisankę, dawał jej do zrozumienia, że mu się podoba.

Szukanie zajączka
Wyrazem wielkanocnej radości rodziny może być po zakończeniu śniadania, wspólna zabawa – zwana szukaniem zajączka, czyli małej niespodzianki dla każdego.

Wielkanocne jajo
Jajo – króluje na wielkanocnym stole, jest symbolem życia i odrodzenia. Tradycja pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga daleko w przeszłość. Już starożytni Persowie wiosną darowali swoim bliskim czerwono barwione jaja. Zwyczaj ten przyjęli od nich Grecy i Rzymianie. Rumuńskie przysłowie ludowe mówi:, „Jeśli my, chrześcijanie zaprzestaniemy barwienia jaj na czerwono, wówczas nastąpi koniec świata”. Czerwone pisanki mają ponoć moc magiczną i odpędzają złe uroki, są symbolem serca i miłości. Jajko jest formą najbardziej doskonałą. Zawiera wszystkie konieczne dla odżywienia organizmu składniki: białko, tłuszcz, sole mineralne i witaminy. Ma około 100 kalorii.



źródło:int
  
Electra03.12.2024 09:11:48
poziom 5

oczka
  
Tabaluga71
26.02.2008 11:15:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66920
Od: 2008-2-14
JAK ZROBIĆ WIELKANOCNE PISANKI?
Pięknie zdobione jaja (będące symbolem odradzającego się życia) od wieków zdobią polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Nie powinno ich zabraknąć w koszyku ze święconką. Wprawdzie przez lata sposoby barwienia i dekorowania jaj zmieniły się, ale tradycja pozostała.

Tak jest najprościej!
Najszybszą metodą barwienia jajek jest zanurzanie ich w gorącej wodzie, w której rozpuszczony został barwnik. Intensywność koloru zależy od tego, ile czasu jajo jest zanurzone w kąpieli oraz od koloru skorupki. Tą metodą można również barwić tylko fragmenty skorupki, kładąc jajo w naczyniu wypełnionym taką ilością rozpuszczonego barwnika, by skorupka była w nim zanurzona tylko do pewnego poziomu. Warto też pamiętać, że kolor możemy utrwalić, zanurzając jajka w occie lub spryskując pisanki lakierem do włosów.

Przepis na wydmuszkę
Weź jajko, zrób dwie dziurki z obu stron, najlepiej igłą. Dmuchaj w jedną dziurkę. Poproś rodziców, żeby ci pomogli. Jak wyleci z jajka żółtko, to możesz pokolorować.

Barwniki z natury
Piękne kolory skorupek można uzyskać, stosując naturalne barwniki roślinne. Świeżo wyciśnięty, lekko zakwaszony sok z buraka barwi pisankę na różne odcienie różu i czerwieni, sok z jagód – na fioletowo, wywar z suchych łusek cebuli – na wszystkie odcienie cieplej żółci aż do rudawego brązu, zaś woda, w której gotował się szczypiorek lub świeża zielona trawa – na zielono.

Woskowanie
Jeśli na czystą skorupkę naniesiemy wzór z roztopionego wosku, a następnie zanurzymy jajo w roztworze barwnika, to zabarwią się tylko odsłonięte fragmenty skorupki. Części ukryte pod woskiem nie zmienią koloru. Po wyjęciu jajka z kąpieli wystarczy zetrzeć wosk miękką ściereczką.

Koronkowe wzory
Zabarwione na intensywny kolor skorupki można ozdobić misternymi wzorkami. Metoda jest prosta: wystarczy szpilką lub ostro zakończonym nożem „wydrapać” dowolne motywy. Uzyskany w ten sposób wzór jest tak subtelny, że przypomina delikatną koronkę. To metoda dla wytrwałych.

Pisanki – oklejanki
Tę współczesną metodę zdobienia pisanek polecamy zwłaszcza dzieciom. Mogą one z barwnego papieru, cienkiego materiału o ciekawym wzorze lub kolorowej samoprzylepnej folii wyciąć fantazyjne elementy, a potem nakleić je na skorupkę tak, jak podpowiada im wyobraźnia.

Malowanie lakierem do paznokci
W sklepach można kupić lakier do paznokci we wszystkich niemal kolorach tęczy. Mając do wyboru taką paletą barw, nawet małe dziecko będzie mogło bez problemu namalować na pisance żółtego kurczaczka, błękitne niebo czy zieloną trawkę. Lakier należy nanosić na skorupkę cienkim pędzelkiem, dołączonym do buteleczki z lakierem. Uwaga: małe dzieci nie lubią długo czekać na efekt swojej pracy. Ucieszą się, jeśli będą mogły użyć lakieru szybko schnącego.

Jak zrobić kurczaczka z waty?
Z 2 kulek zabarwionej na żółto waty, drucika (najlepiej w czerwonej osłonce), 2 czarnych koralików i kawałeczka dość sztywnego czerwonego materiału można błyskawicznie zrobić sympatycznego kurczaczka. W kuleczki z waty (jedną mniejszą – główkę, drugą większą – tułów) wkłuwamy drut. Wyginamy go tak, by główka była pod odpowiednim kątem do tułowia. Końce drucika zaginamy, by wata się nie zsuwała. Doklejamy oczka z koralików i dziobek z czerwonego materiału. Nóżki kurczaczka robimy z drutu owiniętego czerwoną przędzą lub materiałem.

Baranek z futerka
Mały rulonik ze sztywnego papieru oklejamy kawałkiem białego futerka. Z jednej strony przymocowujemy niezbyt duży pompon z białej puszystej włóczki (głowa) i 2 maleńkie pomponiki (uszy). Doklejamy oczy z koralików i pyszczek wycięty z paseczka czarnego lub brązowego materiału. Z drugiej strony rulonika przymocowujemy ogonek z pomponika. Nóżki baranka możemy zrobić z cienkich patyczków lub zapałek oklejonych skrawkami białego futerka.
źródło:int


  
Tabaluga71
26.02.2008 11:18:12
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66921
Od: 2008-2-14
Potrawy wielkanocne

# Wielkanocny schab w ziolach
# Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym
# Wielkanocny łosoś w grzybach
# Sałatka z marynatami
# Sałatka jajeczno kukurydziana
# Galareta z jajami przepiórki
# Sos ziołowy
# Sos serowy
do jaj
# Sos curry
sos do jaj
# Sos orzechowy
do jaj
# Pikantne przepiórcze jajka
# Jajka mozaika
jajka na zimno
# Jajka brązowe
jajka na zimno
# Jajka zapiekane z rybą
# Jaja z łososiem
# Jajka z farszem pikantnym
jajka na ciepło
# Jaja wielkanocne z szynką
# Jajka w sosie musztardowym ozdobione groszkiem
# Jaja całe faszerowane
# Sos chrzanowo-śmietanowy
# Polski sos wielkanocny
# Wielkanocna sałatka z jajek
# Jaja faszerowane wątróbką
# Jaja z pieczarkami
# Roladki z szynki z kremem chrzanowym
# Ucierana babka z makiem i kakao
# sałatka-gyros
# Wiosenna sałatka z nowalijek
# Sałatka z uszek z mięsem
# Sałatka z tuńczyka i kukurydzy
# Sałatka z kurczaka z owocami
# Sałatka serowa
# Sałatka kalafiorowa
# Sałatka pieczarkowa na święta i nie tylko
# Sałatka ŚLEDZIOWA trochę egzotyczna
# Postna sałatka śledziowa
# Sałatka ryżowa z serem z ogórkiem
# Sałatka pastelowa
# Sałatka chrzanowa
# Moja zaręczynowa sałatka
# Sos tatarski
# Sałatka wielkanocna szwedzka
# Jajka nadziewane tuńczykiem
# Szynka z niespodzianką
# Szynka na dziko
# Pieczona szynka
# Sos rzeżuchowy
# Kurnik litewski wielkanocny w cieście krucho-drożdżowym
# Pasztet z młodych kurcząt i królika
# Tarrine z łososia
# Pasztet jagnięco -cielęcy z konfiturą z czerwonej cebuli
# Sos wasabi
# Sos ziołowy
# Jajka kurze i przepiórcze
# Tempura z warzyw
# Zupa z cukini z pesto
# Baba drożdżowa Beaty Tyszkiewicz
# Jajka z pastami
# Jajka z nadzieniem twarożkowym
# Sałata z oscypkiem i jajeczkami
# Jajka z nadzieniem szczypiorkowym
# Jajka w sosie szczypiorkowym
# Jaja w kubeczkach ogórkowych
przystawka
# Jaja nadziewane pasztetem
# Babka ucierana z ajerkoniakiem
# Babka herbaciano-cytrynowa
# Baba wielkanocna z szafranem
# Mazurek cygański
# Mazurek czekoladowo-migdałowy
# Mazurek bakaliowy (bezglutenowy)
# Mazurek kokosowy
# Mazurek krakowski
# Mazurek makowy
# Mazurek makowy z polewą migdałową
# Mazurek marcepanowy
# Mazurek migdałowy Neli Rubinstein
# Mazurek orzechowy z miodem
# Mazurek orzechowy z pianką
# Mazurek polski z kajmakiem
# Mazurek pomarańczowy
# Mazurek pomarańczowy dekorowany marcepanem
# Mazurek różany
# Mazurek serowy
# Mazurek trójwarstwowy
# Mazurek z gorzką czekoladą
# Mazurek z lukrem cytrynowym
# Mazurek z polewą
# Mazurek z suszonymi śliwkami
# Mazurek śliwkowy
# Żurek wielkanocny na wędzonce
# Żurek wielkanocny
# Żurek małopolski - zupa wielkanocna
# Żur wielkanocny tradycyjny
# Żur wielkanocny lubelski
# Żur wielkanocny I
# Żur wielkanocny - barszcz
# Żur wielkanocny
# Zupa wielkanocna
# Zajączki wielkanocne
# Zajączki
# Wieniec wielkanocny
# Wielkanocny sos do wędlin
# Wielkanocny łosoś w grzybach
# Wielkanocny kulebiak
# Wielkanocny krąg warzywny
# Wielkanocne ciasto serowe
# Warkocz wielkanocny
# Święconka wielkanocna
# Święcelnik
# Świąteczna przystawka z szynki
# Szynka wielkanocna - szołdra lub sołdra
# Szynka wielkanocna
# Sos polski witaminowy do mięs wielkanocnych
# Sos wielkanocny
# Sos chrzanowy wielkanocny
# Sałatka wielkanocna z jajkiem i szynką
# Rolada czosnkowo-ziołowa
# Pieczeń świąteczna
# Peklowanie mięsa na wielkanocny stół
# Pasztet świąteczny wielkanocny
# Pascha zwykła
# Pascha zwykła
# Pascha wielkanocna z bakaliami
# Pascha wielkanocna I
# Pascha wielkanocna
# Pascha waniliowa
# Pascha pomarańczowa
# Pascha tradycyjna
# Pascha morelowa
# Pascha malinowa
# Pascha monasterska
# Pascha łatwa
# Pascha I
# Pascha carska
# Pascha
# Marynata wielkanocna do szynki
# Kiełbasa biała pieczona
# Karkówka we francuskim cieście
# Indyk świąteczny
# Gotowana szynka świąteczna
# Ciasto wielkanocne na ostro
# Ciasto wielkanocne
# Chlebek wielkanocny
# Chleb wielkanocny
# Biała kiełbasa w sosie piwnym
# Barszcz wielkanocny
# Baranek z polewą cytrynową
# Baranek wielkanocny
# Babka wielkanocna z orzechami
# Baba wielkanocna

Trochę tego dużo ale jest z czego wybraćwesoły

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POGADUSZKI » ZWYCZAJE I TRADYCJE WIELKANOCNE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny


BanMax.com - skuteczna reklama - wymiana bannerowa Najlepsze fora w Sieci!